Oktatóknak/Információk

Az oktatóknak számos lehetősége van önálló kezdeményezésre az Erasmus+ programon belül, így például:

  • új kapcsolat teremtése,
  • vendégoktató meghívása,
  • közös program kialakítás.

Célszerű a legtöbb esetben a kari vagy az intézményi koordinátor segítségét kérni. Minden eseményt, kapcsolatot (például új bilaterális szerződés, vendégoktató, stb.) dokumentálni kell, ezekről kérjük a megfelelő nyomtatványok megküldését a Mobilitási Osztályon. A Mobilitási Osztály munkatársai szívesen segítenek és tesznek javaslatot a nyomtatványok kitöltésével kapcsolatosan.
 
Az oktatói mobilitás finanszírozása

Az Erasmus+ kofinanszírozásos pályázat. Kiegészítő támogatást a saját szervezeti egységtől lehet kérni. A kiegészítő támogatás elszámolásköteles.
Az Erasmus+ hozzájárulást megélhetési támogatás formájában adjuk. Ez a pénzügyi támogatás átalányösszeg, mellyel nem kell tételesen elszámolni. A pénzt kiutazás előtt néhány nappal utalja az egyetem, kizárólag a kiutazó saját banki számlájára. A pénzt csak euróban tudjuk utalni, akinek nincs euró alapú számlája, annak a pénzkezelő intézménye automatikusan forintra váltja az általunk euróban utalt összeget. Az átváltási veszteség a kiutazót terheli.

A kiutazás megszervezése, biztosítás (kötelező!) megkötése a kiutazó feladata, a kari koordinátoroktól azonban kérhet segítséget.
 
A támogatás mértéke:
A támogatás két részből tevődik össze: a megélhetési átalányból és az utazási átalányból (utazási hozzájárulás).
 
Megélhetési átalány: Az Erasmus+ pályázatban fix összegek vannak, melyek a célországtól és a napok számától függnek.  Ha a kiutazás napja egy nappal megelőzi a tényleges mobilitást, akkor erre a napra is járhat a megélhetési átalány.

Fogadó ország

Munkatársi mobilitás 1-14. nap

Munkatársi mobilitás 15-60. nap

Dánia, Írország, Hollandia, Svédország, Egyesült Királyság

112 euro / nap

78 euro / nap

Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Franciaország, Finnország,  Görögország, Izland,  Olaszország, Luxemburg, Lengyelország, Liechtenstein, Norvégia, Románia, Törökország

98 euro / nap

69 euro / nap

Lettország, Macedónia, Málta, Németország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia

84 euro / nap

59 euro / nap

Észtország, Horvátorszg, Litvánia, Szlovénia

70 euro / nap

49 euro / nap

Az Erasmus+ az utazáshoz a távolság szerinti átalány összeget biztosít. A távolságot az Európai Unió „távolság kalkulátorával” kötelező kiszámolni.
A A távolságkalkulátor az alábbi linken érhető el: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm
A Distance Calculator által megadott kilométer távolság használata kötelező, akkor is, ha egy út átszállással, repülő és vonat kombinációjával valósítható meg, tehát lehet, hogy drágább, mint a távolságkalkulátor alapján adható összeg.

Utazási távolság

Átalány összeg

0-99 km

0 euro

100-499 km

180 euro

500-1999 km

275 euro

2000 - 2999 km

360 euro

3000 - 3999 km

530 euro

4000 - 7999 km

820 euro

8000 - 19999 km

1100 euro